
FOOD STUDIES. KULTURA, POLITYKA I EKONOMIA JEDZENIA \ konferencja
-
TypEdukacja
-
MiejsceSala pod Zegarem
-
Godzina g. 10 - 19
-
Data od 24.05.2017
do 25.05.2017
Studenckie Koło Naukowe Etnologów im. Bronisława Piłsudskiego oraz Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UAM serdecznie zapraszają na XI edycję Międzyuczelnianej Konferencji Antropologicznej Food Studies. Kultura, polityka i ekonomia jedzenia.
Jaki związek ma jedzenie z ekonomią? Jak kształtuje się i zmienia kultura jedzenia? Jaką rolę w jedzeniu odgrywa płeć? W jaki sposób jedzenie staje się elementem gry politycznej? Te i inne pytania stanowią podstawę food studies, czyli krytycznych badań nad jedzeniem łącząc perspektywy różnych nauk takich jak antropologia, socjologia, historia, psychologia czy kulturoznawstwo. Wciąż niewystarczająca w Polsce ilość konferencji naukowych na temat kulturowych i społecznych aspektów jedzenia oraz marginalne zainteresowanie związkiem jedzenia i praktyk żywieniowych z polityką i ekonomią zmobilizował nas do zorganizowania spotkania, które stanie się platformą wymiany myśli dla studentów i doktorantów antropologii. Omawiając szereg różnorodnych praktyk społecznych, pragniemy zwrócić uwagę na relację jedzenia z takimi zjawiskami jak polityka tożsamościowa, globalizacja czy hegemonia kapitalizmu.
Proponowane tematy to:
jedzenie a ekonomia,
jedzenie a tożsamość,
jedzenie a polityka,
jedzenie a ruchy społeczne,
jedzenie a płeć.
Opłata konferencyjna: 30 zł (opłata obejmuje catering i materiały konferencyjne)
Informacje szczegółowe: mkapoznan@gmail.com